Vuosi 2015

Kolumni Keskipohjanmaa -lehti 27.12.2015

Vuosi 2015

Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja ennustaessaan, että vuosi 2015 tullaan muistamaan suurten muutosten alkamisvuotena.

Poliittisesti vuoden kohokohta oli tietysti huhtikuun eduskuntavaalit. Vaalituloksen pohjalta muodostui verrattain nopeasti kolmen suurimman puolueen yhteishallitus ja alkoi Juha Sipilän johdolla hallitusohjelman teko Smolnassa.

Olin edellisen kerran mukana tekemässä hallitusohjelmaa vuonna 2007 Säätytalolla. Silloin käytiin keskustelua siitä, paljonko lisää jaettavaa ns. jakovaraa on ja paljonko kasvu tulee olemaan. Nyt pohdittiin mitä kasvu tulisi olemaan ja millä se tehtäisiin, mutta valitettavasti raskaampaa oli pohtia sitä mistä leikataan ja paljonko.

Saatuamme tilanneselvityksen maan taloudellisesta tilanteesta, oli täysin selvää, että joudumme tekemään vaikeita ja kovia ratkaisuja. Olemme jo pitempään eläneet yli varojemme ja olemme ajautuneet velkauralle jolla jatkaminen ei olisi mahdollista. Jo hallitusohjelmaneuvotteluiden aikana Olli Rehn kävi antamassa komissiolle selvitystä Suomen tilanteesta ja tulevista toimista, joilla vältettäisiin Suomen joutuminen komission ohjaukseen.

Syyllisten hakeminen vallitsevaan tilanteeseen on verrattain turhaa, sillä kahden viimeisen eduskuntakauden aikana ovat hallituksessa olleet kaikki eduskunnassa istuvat puolueet. Virheistä pitää oppia ja suunnan tulee muuttua.

Poliittinen keskustelu on käyty täysin hallitusohjelman keskeisistä asioista: kulujen sopeuttamisesta, rakenteellisista uudistuksista, kasvun luomisesta ja kilpailukyvyn parantamisesta. Näitä kaikkea tarvitaan, että saamme maamme talouden pelastettua ja sitä kautta palvelut turvattua. Vielä pari vuotta sitten me puistelimme päätä Italialle, Espanjalle, Portugalille ja Irlannille. Nyt ne ovat ajaneet meidän ohi ja me olemme vajonneet EU:n talouden pohjalle. Sipilän hallituksen tehtävä on kantaa vastuu siitä, että Suomen velkaantuminen taitetaan ja palataan työllistävälle kasvun uralle. Ikävät ratkaisut tulevat koskettamaan kaikkia ryhmiä. Toivon hartaasti, että työmarkkinaosapuolet pääsevät yhteisymmärrykseen kilpailukykyä parantavasta paketista. Ratkaisulla olisi merkittävä vaikutus niihin toimiin, joihin hallitus on muuten pakotettu.

Asia jota Smolnassa ei kukaan osannut ennakoida, oli kesällä tapahtunut pakolaistulvan räjähdys. Meneillään on yksi historian suurimpia kansainvaelluksia. Eurooppaan on tullut tänä vuonna yli miljoona pakolaista ja heistä Suomeen yli 32000, kukaan ei osannut ennakoida tällaista. Nyt on entistä enemmän pyrittävä vaikuttamaan siihen, että kansainväliset konfliktit rauhoittuvat ja sitä kautta pakolaisten määrä vähenee. Selvää on, että tämä vuosi tulee pakolaisten kautta näkymään vielä pitkään Euroopassa.

Jos oli vuosi 2015 vaikea jopa dramaattinen, sitä tulee olemaan myös vuosi 2016. Itse uskon, että vuoden 2016 lopulla alamme näkemään jo uuden kasvun alkua, mutta se vaatii päättäväistä päätöksentekoa ja välillä epämiellyttävänkin vastuun kantamista.

Haasteiden keskellä haluan kuitenkin toivottaa kaikille oikein hyvää ja menestyksellistä vuotta 2016