Suomenmaan blogi 1.7.2020: Kotimaa on matkailun aarrearkku

Pitkälle kevääseen näytti siltä, ettei edes toisen maakunnan alueella olevalle mökille kannattaisi lähteä.

Onneksi tautitilanne on kehittynyt juuri oikeaan suuntaan eli tiukimmista rajoituksista on voitu luopua ja mökille voi turvallisin mielin lähteä.

Samalla myös muu kotimaanmatkailu voi aueta.

Suomalaiset ovat kuuliaista kansaa ja suomalaisten yhteistyön ansiosta koronaluvut on saatu kestettävälle tasolle, ainakin toistaiseksi.

Toki hyvä hygienia, turvavälit ja ylipäätään maalaisjärki tulee pitää jatkossakin mielessä, jotta tautitilanne ei pääse karkaamaan käsistä.

KORONATILANNE on ruoskinut etenkin matkailualaa kovalla kädellä.

Ensin korona tyhjensi varauskirjat kuin seinään. Tilausbussit, opastetut kierrokset, majoitukset, laskettelukeskukset – paljon jäi tyhjäksi nopeasti.

Sen jälkeen epävarmuuden aika jatkui, sillä ei ollut selvää, pääsevätkö suomalaiset matkailemaan koko kesänä ja jos pääsisivät, miten.

NYT Suomen rajoja tiettyihin maihin on pystytty jo avaamaan ja Suomessa on turvallista kulkea.

Selvää on kuitenkin se, että ulkomaisia turisteja ei Suomessa samalla tavalla tänä kesänä nähdä. Suomalaiset itse eivät myöskään pääse samalla tavalla matkustamaan ulkomaille, vaikka joitakin kohteita onkin saatavilla.

Ainoa mahdollisuus ei kuitenkaan ole jäädä kotiin: Suomi on täynnä valtavan hienoja lomakohteita, joita suomalaisten kannattaakin tänä kesänä hyödyntää erityisen suurella innolla.

MYÖS hallitus on nähnyt matkailualan ahdingon. Siksi hallitus tukee matkailun kehittämistä 4 miljoonalla eurolla.

Lisäksi hallitus suuntaa kotimaanmatkailua edistävään kampanjaan 0,5 miljoonaa euroa.

Haluamme auttaa matkailuyrityksiä toipumaan koronakriisistä lisäämällä matkailua kotimaassa.

KOTIMAAN matkailu – oli se sitten lähialueille tai toiselle puolelle Suomea – tukee paikallisia palveluita ja yrittäjiä sekä piristää muiden alojen näkymiä ja työllisyyttä, myös alueiden elinvoiman kannalta.

Samalla matkailuyritysten on tärkeää kehittää omaa toimintaansa ja katsoa tätäkin kesää pidemmälle. Onneksi monet yritykset ja matkailutoimijat ovat löytäneet uusia tapoja tehdä työtään.

SUOMI on pullollaan upeita kohteita ja nyt on tärkeää, että matkailijat löytävät nämä kotimaan kohteet.

Siksi hallitus tukee Suoma ry:n käynnissä olevaa 100 syytä matkailla Suomessa -kampanjaa, jotta etsijä löytäisi hakemansa. 100syyta.fi-sivustolta löytyykin jo nyt upeita matkailuideoita.

KOTIMAAN MATKAILU piristää niin matkailijaa kuin koko Suomen taloutta.

Kun koronasta toivutaan ja näkymiä tulevaisuuteen rakennetaan, kotimaisen työn ja yrittämisen tulisi olla niin kuluttajan kuin hallituksenkin prioriteettilistalla kärkipäässä.

Matkailun piristyminen on osa tätä työtä.

Iloista ja rentouttavaa matkailukesää lomalaisille, ja työntäyteistä ja positiivista matkailukesää yrittäjille ja muille toimijoille!

Mika Lintilä
elinkeinoministeri