Ministeri Mika Lintilä Suomenmaan blogi 25.10.

Kasvua koko Suomeen

Muutama viikko sitten julkaistiin Työ- ja elinkeinoministeriön katsaus alueellisiin kehitysnäkymiin. Puolen vuoden välein julkaistava raportti kertoi yritysten ja alueiden lisääntyneestä tulevaisuudenuskosta. Talouskasvu on voimakasta ja kattaa jo koko maan.

Muutos edellisen muutaman vuoden takaiseen on silmiinpistävä. Vielä edellisen hallituskauden lopulla maan itäosat erottuivat joukosta selkeästi miinusmerkkisinä, eikä muunkaan maan kehityksessä suuremmin hurraamista ollut. Nyt koko Suomi on saanut uuden vaihteen silmään.

Kaikkein positiivisimmat näkymät ovat tällä hetkellä Lapissa, Keski-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomesta Pirkanmaalle ulottuvalla vyöhykkeellä. Kestävän taloudenpidon kannalta erityisen tärkeää on, että virinnyt kasvu ei ole yhden kortin varassa, vaan sitä kannattelee useampi eri toimiala aina biotaloudesta ja matkailusta autoteollisuuteen saakka.

Raportin tulokset kertovat siitä, että usko suomalaiseen työhön ja tuotantoon on palautunut. Talous onkin vähintään yhtä paljon psykologiaa kuin kovia lukuja. Edellisenä kesänä maaliin saadulla kilpailukykysopimuksella on ollut iso merkitys henkisen ilmapiirin muuttumisessa. Sen vaikutukset näkyvät nyt suomalaisen työn parantuneena kustannuskilpailukykynä ja piristyneenä viennin vetona.

Tulevaisuuteen luottavat yritykset investoivat uuteen ja työllistävät. Näin kasvu heijastuu suoraan ihmisten arkeen. Tuorein tilasto kertoo työttömien työnhakijoiden määrän laskeneen vuoden takaisesta jo lähes 54 000 henkilöllä. Matkaa on vielä, mutta suunta oikea. Seuraava iso haasteemme liittyy työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamiseen. Monin paikoin yritykset tuskailevat jo työvoimapulan kanssa.

Tilannetta helpottavat budjettiriihen päätökset. Vuoden alusta voimaan astuvien lakimuutosten myötä työttömien mahdollisuuksia opiskella ja päivittää omaa osaamistaan parannetaan. Lisäksi muuntokoulutuskokeilu tehdään pysyväksi, liikkuvuusavustuksen käyttöä laajennetaan ja ammatillisen koulutuksen paikkoja lisätään erityisesti työvoimapulasta kärsivillä aloilla. Myös alueellisen kuljetustuen jatko on yksi edellytys yritysten kilpailukyvyn ja työllisyyden turvaamiselle koko maassa.

Keskustan vaalilupaus oli laittaa Suomi kuntoon. Siitä pidämme kiinni. Puheenjohtaja ja pääministeri Sipilän johdolla on tehty hyvää työtä. Tavoitteet, jotka yhdessä asetimme, ovat monilta osin jo lähellä toteutumista, osin jopa ylitetty. Ennusteet lupaavat tälle vuodelle kolmen prosentin talouskasvua. Se on reippaasti yli vaaliohjelman tavoitteen – ja vieläpä pari vuotta etuajassa.

Olemme joutuneet tekemään matkan varrella myös vaikeita päätöksiä. Eivät ne helppoja ole olleet, mutta välttämättömiä. Nyt talouden käänteen ollessa käsillä voimme kuitenkin sanoa, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita.

Köyhän asiaa voi ajaa vain kestävällä talouspolitiikalla. Velvollisuutemme on jatkaa vastuullista linjaamme maan asioiden kuntoon saattamiseksi. Tähän meillä on myös äänestäjiltä saatu vahva mandaatti. Kuka muu sen tekisi, ellemme me?

Mika Lintilä

Elinkeinoministeri