Ministeri Lintilä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin edistämään akkuteollisuutta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä vierailee Kanadassa ja Yhdysvalloissa 1.–6.3.2020. Tavoitteena on edistää suomalaisten kaivos- ja akkuteollisuuden yritysten vientiä ja kansainvälistymistä. Akkuteollisuudessa on suuria kansainvälisiä liiketoimintamahdollisuuksia, sillä sähköautot kasvattavat akkujen tarvetta tulevaisuudessa.

– Ilmastonmuutos on yrityksille mahdollisuus kehittää liiketoimintaa ja hiilineutraalia yhteiskuntaa tukevia uusia ratkaisuja. Suomella on paljon akkujen tuotannossa tarvittavia mineraaleja. Muita Suomen valtteja kilpailussa ovat vahvat kemianteollisuuden keskittymät, edullinen ja vähäpäästöinen sähköenergia sekä vakaa toimintaympäristö, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Maailman suurin kaivostapahtuma Kanadassa

Torontossa 1.–3.3. ministeri Lintilä vierailee maailman suurimmassa vuosittain järjestettävässä malminetsintä- ja kaivosalan PDAC 2020 -tapahtumassa. Tapahtumassa esittäytyy joukko suomalaisia teknologia- ja palveluyrityksiä.

Lisäksi Torontossa järjestetään Kanadan luonnonvaraministerin Seamus O’Reganin isännöimä kaivosministerien kokous. Ministeri Lintilä tapaa myös Ruotsin elinkeinoministerin Ibrahim Baylanin ja Kanadan akkuklusterin yrityksiä.

Kanada on kaivosalan keskeisiä toimijoita: kanadalaiset yritykset harjoittavat kaivostoimintaa ympäri maailmaa, ja merkittävä osa maailman malminetsinnän rahoituksesta tulee Kanadasta. Kanadalaiset ovat varteenotettavia yhteistyökumppaneita suomalaisille teknologia- ja palveluyrityksille sekä tutkimusorganisaatioille muun muassa samanlaisen kallioperän vuoksi.

Meriliikenne, cleantech ja akkuteollisuus esillä Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa vierailu suuntautuu Michiganin osavaltioon 4.–6.3.2020. Tavoitteena on edistää suomalaisyritysten vientiä ja kansainvälistymistä sekä vahvistaa tutkimus- ja kehitysyhteistyötä älykkään meriliikenteen, cleantechin ja akkuteollisuuden aloilla.

Yhdysvallat on Suomen tärkein EU:n ulkopuolinen kauppakumppani sekä keskeinen investointikohde. Michigan puolestaan on merkittävä autoteollisuuden keskus Yhdysvalloissa.

Ministeri Lintilä tapaa muun muassa Michiganin osavaltion kuvernöörin Gretchen Whitmerin sekä vierailee yritysdelegaation kanssa yhdysvaltalaisyrityksissä, kuten Ford ja General Motors. Ministeri Lintilä allekirjoittaa yhdessä osavaltion kuvernöörin kanssa Suomen ja Michiganin välistä cleantech-alan yhteistyötä koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan.

Michiganin Team Finland -vierailulle osallistuvat yritykset ja organisaatiot ovat Aalto-yliopisto, ICEYE, Luke, LUT-yliopisto, Merinova / Energy Vaasa, Prizztech, VTT ja Wärtsilä.

Team Finland on suomalaisyrityksille kansainvälistymispalveluita tarjoavien julkisten toimijoiden verkosto. Verkosto tarjoaa yrityksille sujuvan palveluketjun neuvonnasta rahoitukseen ja järjestää vientiä edistäviä kansainvälisiä vierailuja.