Valtiovallan tervehdys Kaustisen 51. kansanmusiikkijuhlat 9.7.2018

Hyvä juhlayleisö,

Minulla on suuri ilo ja kunnia tuoda festivaalien avaukseen valtiovallan tervehdys!

Tänä kesänä festivaalit laulaa, soittaa ja tanssii Kaustisen kunnan 150-vuotisen historian kunniaksi. Samalla juhlimme jo puolen vuosisadan ikään ehtinyttä itse tilaisuutta. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat ovat jälleen todellinen juhlaviikko meille kotimaisen ja kansainvälisen muusikin ystäville. Voin sanoa sen vahvalla kokemuksella, sillä olen osallistunut yli neljänkymmenen festivaalin viettoon.

Valtiovalta on myös tunnustanut elävän pelimanniperinnön ainutlaatuisen merkityksen ja vaikka en ole ihan puolueeton asiassa, niin hyvä niin. Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää Suomesta kahta kohdetta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, saunomista ja Kaustislaista viulunsoittoa. Puollan vahvasti molempia.

Hyvät ystävät,

Menestyäkseen on löydettävä omat vahvuudet, joiden varaan tulevaisuutta rakentaa. Erilaisuus on rikkaus tässäkin mielessä.

Vietämme tänään myös Keski-Pohjanmaan maakunnan maakuntajuhlaa. Juhliva Kaustinen on ylpeästi tehnyt omista erikoispiirteistään, kansanparannuksesta ja kansanmusiikista, alueensa elinvoimatekijöitä. Sama pätee muuhunkin maakuntaan.

Itsestään numeron tekeminen ei ole keskipohjalaiselle sielulle yhtä helppoa kuin ehkä eräille muille maakunnille, en halua ketään erityisesti nimetä, en ainakaan naapurimaakuntaamme. Silti uskallan tässä luotetussa seurassa tehdä poikkeuksen; koko Keski-Pohjanmaalle leimallista on työn arvostus, yritteliäisyys, joka kulkee läpi sukupolvien. Täällä eletään ja hengitetään vanhaa pohjalaista viisautta ”mitään ei saa, jos ei mitään yritä”.

Pitkän maan eri kolkat eivät kuitenkaan ole veljiä keskenään, ja siksi ei myöskään ole olemassa yhtä reseptiä menestykseen. Jokainen maakunta tietää ja tuntee vahvuutensa itse parhaiten. Myös Kaustisella tämä on ymmärretty. Festivaali ei toimisi ilman keskipohjalaisia juuriaan ja toisaalta, mitä olisi maakunta ilman pelimannejaan?

Hyvä juhlaväki,

Pelimannien perintö elää ja uudistuu. Nuorempi sukupolvi tekee pioneerityötä raivaamalla uutta ja välittämällä perinteitä nykyaikaan.

Samoin on Suomen laita. Digitalisaation, tekoälyn ja robotiikan kehitys mullistaa yhteiskuntaamme tavalla, jota voimme vain yrittää ennalta arvailla. Suurin vaikutus heijastuu työelämään. Monet työt muuttuvat, jotkut katoavat kokonaan. Pelottelusta huolimatta katoavien työtehtävien tilalle tulee joukko uusia. Perinteiset työntekotavat, aika ja paikka menettävät merkitystään.

Haasteeseen oikealla tavalla ja oikeaan aikaan tarttumalla voimme jyrän alle jäämisen sijaan saada siitä parhaat hyödyt irti. Esimerkiksi toimivat etäyhteydet ja sähköiset palvelut mahdollistavat ihmisten asumisen muuallakin kuin kasvukeskuksissa. Kansainvälistä bisnestä voi jo nyt tehdä vaikkapa kesämökiltään käsin.

Oma veikkaukseni on, että juhliva Kaustisen kunta tulee seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana muuttumaan vähintään yhtä paljon kuin edellisen 150 vuoden aikana on muuttunut. En kuitenkaan epäile, etteikö Kaustinen siitä selviäisi, koska ennakkoluulottomuus ja rohkeus tarttua uuteen on Kaustiselle leimallista.

Hyvät kuulijat,

Nyt jätän kuitenkin digit ja keinoälyt sikseen. Tänään juhlitaan keskipohjalaisia juuria ja kulttuuriperintöä aidon pelimannimusiikin tahtiin.

Keskipohjalaiset ovat paitsi kaikin puolin mukavia, myös asiaansa intohimolla suhtautuvia ihmisiä. Siitä on osoituksena tämäkin ilta upeissa festivaalipuitteissa. Vaikeiden vuosien jälkeen koolla on taas ennätysjoukko nuorempia ja vanhempia soittotaitureita yleisöä ihastuttamassa. Kuuluisa Kaustisen henki näkyy ja kuuluu koko festivaalialueella. Toivon, että jokainen saa tuosta iloisesta tunteella tekemisestä ripauksen myös kotiin vietäväksi.

Suomen hallituksen puolesta, haluan toivottaa kaikille oikein mukavaa ja elämyksellistä festivaalia.