Ministeri Lintilä otti ihmisoikeudet esiin ministeritapaamisessa Thaimaassa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ja Thaimaan teollisuusministeri Uttama Savanayana keskustelivat Bangkokissa 22.8.2018 maiden välisistä yhteistyömahdollisuuksista kierto- ja biotalouden alalla. Thaimaa valmistelee parhaillaan kansallista kiertotalousstrategiaa ja hakee kansainvälisiä kumppanuuksia. Maa on kiinnostunut syventämään yhteisiä hankkeita kiertotalouden edelläkävijämaiden kanssa ja on identifioinut Suomen yhdeksi mahdollisista kumppaneista.

Keskustelussa Thaimaan ministerikollegan kanssa Lintilä nosti esiin yritysten yhteiskuntavastuun osana suomalaista kauppapolitiikkaa. Hän antoi ministeri Savanayanalle kiitosta siitä, että Thaimaan hallitus on nostanut ihmisoikeudet osaksi elinkeinopolitiikkaansa. Ministeri Lintilä kertoi Suomen seuranneen huolestuneena tapauksia, joissa siirtotyöläisten oikeuksia tutkineita vastaan on nostettu kunnianloukkaussyytteitä. Lintilän mukaan ihmisoikeudet, mukaan lukien siirtotyöläisten oikeudet, ovat oleellinen osa menestyvän markkinan toimintakulttuuria – jopa kilpailuetu. Savanayana sanoi olevansa täysin samaa mieltä. Ministeri Lintilä nosti myös esiin toiveen aloittaa uudelleen vapaakauppaneuvottelut EU:n ja Thaimaan välillä. Ministerin mukaan neuvottelujen ehtona on demokraattisesti toteutettu parlamenttivaali.

Tapaaminen oli osa ministerin isännöimän, Thaimaahan suuntautuneen Team Finland -matkan ohjelmaa. Matkalla oli mukana 20 hengen suomalainen yritysvaltuuskunta maiden välisten kauppasuhteiden kehittämisen kannalta keskeisiltä aloilta. Matkan aikana osallistujat tapasivat useita keskeisiä ministereitä Thaimaassa sekä maan innovaatiopolitiikan kehittäjäorganisaatioiden edustajia. Yhteistyötä Thaimaan osalta toivotaan erityisesti startup-yritysten ja digitalisaation ja biotalouden osalta. Energiakysymyksissä Thaimaa haluaa oppia lisää suomalaisista innovaatioista, jotta uusiutuvan energian tavoitteet toteutuisivat nopeammin.