Lintilä Seinäjoen datakeskuksesta: alueellinen elinvoima houkuttelee myös kansainvälisiä investointeja

Elinkeinoministeri Mika Lintilä iloitsee Seinäjoelle tulevasta uudesta datakeskuksesta. Hän totesi keskuksen avajaistilaisuudessa Seinäjoella 4.6.2021, että tämän kokoluokan keskus tarkoittaa työpaikkoja, kasvua sekä Suomelle suuntaa dataosaamisen ja datakeskustoiminnan kohdemaana.

– DataCenterin myötä Seinäjoki on voittanut yhden erän maailmanlaajuista kilpailua, jossa muut kisaajat ovat esimerkiksi eurooppalaisia ja aasialaisia suurkaupunkeja. Se on hyvä esimerkki pitkäjänteisestä työstä paikallisella, kansallisella ja myös kansainvälisellä tasolla. Alueellinen elinvoima houkuttelee investointeja ja uudet investoinnit ruokkivat puolestaan elinvoimaa, totesi Lintilä. 

– Jo aikaisemmista investoinneista tiedämme, että Suomi on luotettava maa ja kumppani kansainvälisille datakeskustoimijoille. Sähköinfrastruktuurimme on maailman kestävimpiä, tietoliikenneyhteydet toimivimpia, maaperä vakaimpia ja osaaminen on vankkaa. Datan suojaus ja yksityisyydensuoja ovat Suomessa vahvoja ja kyberturvallisuus on Suomessa erittäin korkealuokkaista, sanoi Lintilä. 

Seinäjoen DataCenter poikkeuksellisen ympäristöystävällinen

– Hiljattain pidetyssä puoliväliriihessä linjasimme, että teollisuuden investointien edistäminen sekä teollisuuden kustannuskilpailukyvyn turvaaminen ovat painopisteitämme. Tässä tukena ovat teollisuuden vähähiilisyystiekartat sekä teollisuuden sähköistämistuki, kertoi Lintilä.

– Seinäjoen DataCenter on maailman mittapuulla poikkeuksellisen ekologinen. Energia tuotetaan kestävästi ja lisäksi hukkalämpö hyödynnetään Seinäjoen Energian kaukolämpöverkostossa. DataCenterin kestävyysidea tarkoittaa sitä, että Suomi ja Etelä-Pohjanmaa ovat tulevaisuudessa yhä houkuttelevampia kohdemaita kestäville investoinneille, totesi Lintilä.

– Muuttuva dataympäristö muuttaa myös Suomea. Datan hyödyntämisen myötä arki esimerkiksi pitkien välimatkojen alueilla helpottuu, kun yhä useammat palvelut voi saada digitaalisesti tai palveluita voi hankkia datan ja tekoälypohjaisten sovellusten kautta. Uskon vahvasti, että Suomi tunnetaan vielä vahvana maana, jossa data palvelee hyvinvointia, linjasi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Seinäjoelle rakentuu lähivuosina datakeskusalue, jonka kokonaisinvestointi nousee lähes 100 miljoonaan euroon. Vuonna 2021 on alkamassa ensimmäisen, noin 30 miljoonan euron datakeskuksen rakennustyö. Tulevaisuudessa saman kokoisia konesaliyksiköitä aiotaan rakentaa yhteensä kuusi.